Sunday, September 6, 2015

TTC: Penantian 16 Hari Missed Period...

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..



In sha Allah..



*Entry kali ni hanya untuk panduan saya dan TTCian sahaja.. Teruja bila missed period, dengan harapan ada si kecil sedang membesar.. Yang tak faham dan bukan TTCian, sila baca entry yang lain.. No need to condemn, judge or sympathy..



Cycle kali ni memang agak pelik.. Tak pernah saya lewat period sampai lebih dua minggu.. Mula-mula lewat, saya buat derk saja.. Sebab lewat sehari dua tu normal la kan.. Tapi bila dah sampai sepuluh hari, mulalah saya cari pregnancy test.. Result negative.. Ok, fine.. Tunggu punya tunggu sampailah 16 hari.. Ini kronologinya..



17/8/2015 ( 4 hari sebelum expected period )
Pagi-pagi waktu bersiap nak ke kursus, tiba-tiba rasa cramped perut.. Macam dipulas dari depan bawa ke belakang.. Adalah dalam 2,3 saat macam tu.. Lepas tu ok.. Dalam hati kata, ok dah nak period la ni esok lusa.. Tapi badan rasa panas.. Perut pun asyik lapar saja..



18/8/2015 
Pun rasa cramped juga, cuma kali ni mild saja rasanya.. Macam geli-geli dalam perut.. hahaha.. 



19/8/2015 & 20/8/2015
Ada creamy white discharge..



21/8/2015
Expected period.. Tunggu juga tapi sampai ke sudah tak ada pun datang.. Yang ada cuma creamy white discharge macam dua hari lepas..



22/8/2015
Pun sama..



23/8/2015
Rasa cramped sikit-sikit saja di sebelah kiri.. Still tak period lagi.. 



24/8/2015 - 29/8/2015
Sepanjang minggu ni saya asyik lapar dan perut cepat masuk angin.. Sekejap-sekejap nak makan.. Sampai suami saya pun dah pelik.. Cik B pun semacam pula rasa berat dan penuh.. Suhu badan pun panas saja sebab tiap-tiap hari bangun, susah nak buka mata sebab mata melekat dengan tahi mata.. Haaa senang saja nak detect suhu badan saya.. hahaha



30/8/2015
Hari ke-10 lewat, saya beranikan diri buat upt.. Sebab ada satu yang dah berkurun saya beli.. Saya check guna urine awal pagi tu.. Result negative.. Saya tak rasa down dah macam sebelum-sebelum ni.. Sebab tak plan dan tak fikir pun..



31/8/2015
Hari ni rasa teruk sikit, saya lenguh belakang.. Asal malam selepas balik kerja mesti saya rasa lenguh belakang.. Lenguh sampai ke pinggang.. Macam orang tua saja tau.. Siang tu waktu tengah mengajar, tiba-tiba rasa pening kepala.. Cepat-cepat saya duduk.. Perut pun asyik minta diisi dan cepat masuk angin.. Cik B pun sama kembang dua mangkuk..



1/9/2015
Saya muntah selepas berus gigi.. Muntah beberapa kali pula tu.. Maybe sebab angin kot sebab buka mata saja mesti lapaq.. Kalau lapaq tu mesti tengah buka mata.. hihihi.. Still lenguh belakang.. Tapi bila nak tidur malam lenguh kaki kiri pula.. Mengada betoi hang noooo..



2/9/2015 - 4/9/2015
Sepanjang minggu ni saya rasa malas, lenguh belakang, perut kembung, asyik lapar saja nak makan dan pening kepala on off.. Kaki kiri lenguh bila malam.. Suhu badan still panas..



5/9/2015
16 hari lewat.. Simptom yang sama macam kelmarin.. Pukul 10 malam lebih, pesan pada husband suruh beli pregnancy test lagi.. Tup-tup rasa tak sedap perut macam nak period.. Ok fine kalau esok period pun tak apa, at least saya tahu simptom baru saya nak period lebih kurang macam nak detect pregnant pulak.. 



6/9/2015
Dah ada tanda nak period.. Brownish discharge.. Maknanya period delay bukan sebab dah lekat.. Mungkin sebab stress.. Biasalah macam-macam hal yang jadi dalam hidup kita kan.. Bila saya cakap pada suami, dia kata ohhhh si ... 'jatuh' tangga lagi.. ( Bila tak lekat, suami saya selalu cakap 'anak' kami tu jatuh tangga.. Maksudnya tak berjayalah nak jadi hero sampai ke puncak.. hihihi )



Maybe pada orang lain, yang saya nyatakan di atas itu normal, tapi tidak pada saya.. Semua simptom tu tak ada setiap bulan.. Sekali-sekala sahaja jadi.. Saya memang buat catatan dalam kalendar setiap tanda dan perubahan yang jadi.. Sebagai rujukan dan perbandingan setiap bulan.. Bila buat catatan, saya lebih faham cara badan saya 'bekerja'..



Tahun ni cepat sangat masa berlalu.. Tak sedar dah masuk bulan 9.. Ermm kalaulah lekat bulan ni boleh bagi hadiah special untuk birthday husband saya.. Tahun lepas ingat nak bagi special birthday present kat dia, tapi tak ada rezeki sebab miscarried.. Tahun ni pun sama jugaklah nampak gayanya.. Tak apa, yang pasti kami yakin, bila tiba masanya, akan ada juga rezeki kami.. In sha Allah..

4 comments:

  1. Allahu..amin...yakin dengan Allah..sentiasa..mungkin Allah sedang didik hati kita untuk lebih sabar,lebih kuat dan lebih REDHA supaya kita lebih bersedia,lebih TAWAKKAL padaNya..teruskan usaha..in sya Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..in sha Allah saya ok saja..hihi husband saya pun cakap dah immune..hehehe..memang tak terlalu fikir dan berharap pun..redha saja..ada rezeki, adalah, tak ada rezeki lagi, usaha lagilah..

      Delete
  2. Assalam kak..terharu sy bace cerita ni...sebab ramai y pernah mengalami syntom macam ni dan akhirnye disahkan preggy..tpernah cube tak minum pati delima gulsan...cube lah org kate bagus untuk rahim...Mudah mudahan Allah Mudahkan urusan Kak ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..tq dear sebab sudi singgah blog dan tiggalkan komen..yup memang pernah minum dah pati gulsan tu..memang bagus..itulah, simptom tu macam apa saja kan, rupanya memberi harapan palsu..adehhh insyaAllah rezeki di lain masa.. (^^)

      Delete

Terima Kasih Sudi Komen....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...