Assalamualaikum semua..
Tu dia nama resepi kali ni..Kalau rasa-rasa hari ni anda nak makan di kedai mamak, cuba fikir balik berapa kos yang nak kena bayar? Maklumlah, kalau nak beli di bazar Ramadhan pun boleh tahan harga makanannya kan..Rasa makanan tu belum tentu lagi kita puas hati..Hehe lebih baik masak sendiri, jimat sikit dan puas hati..Makan banyak, nasi bertambah pun tak rasa ralat..
Ni menu yang saya buat untuk bersahur semalam..Ada daging dalam peti sejuk dan terfikir nak cuba resepi baru..Godek internet la jawabnya dan terjumpa resepi ni..Tapi saya modified resepi ni ikut selera dan bahan yang ada di dapur saya..Nak cuba? Jom tengok bahan-bahannya..
Bahan-bahan: (agak-agak saja ikut citarasa anda)
Daging yang dipotong nipis / ayam pun boleh
Serbuk kari daging
Kicap
Sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Cili giling
Air asam jawa
Bahan untuk menumis:
Minyak masak
Halia
Daun kari
Daun limau purut
Bawang merah
Bawang putih
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
Cara memasak:
- Bersihkan daging yang dipotong nipis dan rebus sehingga empuk..
- Potong kesemua bahan untuk menumis, bersihkan dan tumis sehingga kekuningan..
- Masukkan kesemua sos, cili giling, serbuk kari dan air asam jawa..Tunggu sehingga pecah minyak..
- Masukkan daging yang direbus tadi dan masukkan kicap..Masukkan air rebusan daging..Nak kuah banyak tambah air, nak kuah pekat kurangkan air..Tunggu hingga masak..
*Saya tak masukkan gula atau garam sebab campuran sos dan kicap dah cukup rasa..
Tapi terpulang pada citarasa sendiri ok..
Nampak macam banyak minyak saja kan? Memang masakan ni berminyak tapi boleh kurangkan..
Selamat mencuba..(^^)
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen....=)