Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Macam mana puasa kali ni, banyak ke menu baru yang dicuba? Ni haa saya nak ajak semua cuba lauk yang senang dan mudah dimasak, tapi sedap tau!
Daging masak kicap.
Bahan-bahannya:
Daging dipotong nipis
Serbuk kunyit
Garam
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Bawang besar dihiris nipis
Cili padi diketuk
Kacang panjang dipotong
Ubi kentang dipotong panjang
Serbuk sup
Kicap
Gaulkan daging yang dibasuh bersih dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak, gorengkan daging hingga lembut. Bila daging dah agak lembut, masukkan semua bahan. Kicap ikut citarasa ye.
Gaul sebati dan masak hingga ubi kentang lembut, bolehlah dihidangkan. Senangkan?
Cubalah ye, kalau rajin buatlah air asam atau sambal kicap. Makan panas-panas masa buka puasa, perghhhh mahu bertambah nasi! 😁
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen....=)