Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Siapa yang suka makan peria? Hihi peria ni memang terkenal dengan rasanya yang pahit, tapi banyak khasiat tau. Ada dua jenis yang biasa dijual di pasar, yang jenis besar, berwarna hijau muda, dan peria katak, saiz kecil berwarna hijau tua.
Sayur untuk berbuka puasa tadi, saya masak peria goreng belacan, tapi berkuah sikit. Sedap sangat tau.
Jom kita tengok bahan-bahan nak masak peria ni. Nanti bolehlah cuba ye.
Bahan-bahannya:
1 biji peria
1 labu bawang besar
5 labu bawang putih
6/7 tangkai cili padi
Segenggam ikan bilis
1 inci belacan
Kicap
Garam dan gula
*Semua bahan boleh lebih atau kurang ikut selera ye.
Potong nipis peria dan rendam ke dalam air garam untuk kurangkan pahit. Terpulanglah nak lama mana ye. Tapi tadi saya masak peria besar, rendam 15 minit saja.
Basuh bersih semua bahan lain, potong dan kisar hingga lumat. Saya guna capsule cutter je. Senang sangat.
Ok sekarang dah boleh panaskan minyak di dalam kuali ye. Bila dah panas, masukkan semua bahan yang dikisar, masukkan garam, gula dan kicap. Kemudian masukkan peria. Gaul sebati dan tunggu hingga mendidih, dah siap.
Kalau nak berkuah, masukkan sedikit air ye. Kalau nak goreng kering, biar kuah agak kering baru masukkan peria.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment
Terima Kasih Sudi Komen....=)