Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
Kali ni saya nak kongsikan resepi nak masak mee goreng basah seafood.. Teringin nak makan, so semua bahan ada dalam peti sejuk, maka ketung ketang ketung ketanglah saya di dapur secara solo..Pembantu masterchef tak ada pun nak tolong haaa..Tolong makan adalaaaa..
Yummy..rasa macam nak buat lagilah..
Ok jom tengok bahan-bahan yang diperlukan:
Bahan untuk menumis:
Minyak masak
Bawang putih
Bawang merah
Bahan yang dikisar:
Cili kering
Sos tomato
Sos tiram
Sos cili
Kicap
Belacan
Ikan bilis
Udang kering
Bahan-bahan lain:
Mee kuning
Sotong
Kucai
Taugeh
Daun sup
Daun bawang
Tomato
Garam
Gula
Air
- Panaskan kuali, masukkan minyak..Bersihkan dan potong nipis bawang putih dan bawang merah.. Tumis hingga kekuningan.
- Masukkan bahan yang dikisar ke dalam kuali.. Tambahkan air mengikut sukatan masing-masing.. Nak mee goreng lagi basah tambah air lagi.. Kemudian masukkan sotong yang dipotong nipis..
- Kacau sehingga mendidih dan masukkan mee, kucai, taugeh, daun sup, daun bawang, garam dan gula..Kacau sebati..
- Dah masak, taburkan hirisan tomato..Siap untuk dimakan..
Selamat mencuba..(^^)
Mcm sedap jak..Mau Cuba la..mee tu tak perlu goreng dulu ka?
ReplyDeletehihi cubalah..mee tak perlu goreng dulu..
Delete