Friday, May 3, 2013

Cara Buat Acar Timun Lobak Merah

Assalamualaikum semua..



Bertemu lagi kita dalam rancangan masak-masak or campak-campak di dapur..hehe..Kali ni saya nak kongsi cara nak buat acar timun..Selalu kita tengok ada saja acar timun ni waktu di rumah kenduri kahwin..'Sahabat baik' dengan ayam masak merah ni..Sangat senang nak buat..Memang resepi saya yang mudah-mudah saja..(^^)..Dasar malas nak berlama-lamaan di dapur betui hang ni..






Bahan-bahan yang diperlukan (untuk 2 orang makan) :


  1. 1/2 batang timun
  2. 1/2 batang lobak merah
  3. 1/2 labu bawang besar
  4. 3 biji cili padi
  5. 1/2 sudu belacan
  6. 1/2 sudu kecil gula
  7. Garam secukup rasa
  8. Air perahan limau


Cara membuatnya:

  1. Potong nipis timun, bawang besar dan cili padi..
  2. Potong memanjang lobak merah..
  3. Gaulkan kesemua bahan di dalam bekas hingga sebati..


*Kalau nak timun anda nampak macam bintang seperti yang saya buat, ambil garfu dan kelarkan timun anda sebelum dipotong..(^^)






Selamat mencuba..(^^)

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...