Thursday, December 6, 2012

Air Cooler Ganti Aircond

Assalamualaikum semua..



Cuaca sekarang sekejap panas sekejap hujan saja..Tak menentu..Kalau duduk dalam rumah pun sekejap rasa panas sekejap rasa sejuk..Kalau hujan renyai-renyai sure rasa haba panas semacam saja dalam rumah..Kipas asyik berputar saja..Silap hari bulan, dia pun boleh bercakap..Pening eh aku kena pusing hari-hari..Tapi kalau buka aircond saja pun tak elok juga..Tak elok untuk bil elektrik anda dan tak elok untuk kulit anda..Yes kulit senang jadi kering kalau lama-lama dalam aircond..



Apa kata kita cuba tukar aircond dengan air cooler saja..Apa jadi ek? Di rumah saya (wah dengan bangganya dapat taip, tulis dan sebut RUMAH SAYA..I just loveeeeeeeee the feeling..(^^) ), ada guna satu air cooler jenama Singer..My husband yang beli..Sebabnya sayang nak tebuk dinding bilik yang after 11 months baru siap tu..Last choice beli air cooler..Memang plan nak letak aircond, tapi tak sanggup nak tebuk dinding yang dah cantik tu..



Saya ingatkan kecil saja air cooler tu..Bila pergi ambil semalam, nah ambik hang, besaq anak gajah!!! Kalau tambah dalam 4, 5 jengkal lagi, sure sama tinggi dengan saya tau..Dahlah naik si Kancil saja, puas juga nak adjust masuk dalam kereta..Mujur saya pun ikut sekali, kalau tidak, tak tahulah macam mana husband saya nak drive..Seat driver tinggal cinonet saja..Husband saya terpaksa bertahan di sebelah seat penumpang sebab dia 'comel-comel' saja duduk di situ..



Semalam waktu kami berdua mop  rumah tu, saja on, nak try tengok air cooler tu..Nah, memang sejuk..Ohh kena tambah air dulu sebelum on ya..Rasa macam kat kedai nasi kandar pula!! hehe..Ada roda, so bolehlah nak tolak ke sana sini..Kalau nak buat event apa-apa di luar rumah, bolehlah guna..Tak payah susah-susah nak cari standing fan..Rasa macam kena angin di tepi pantai pun ada bila try semalam..Rasa nyaman dan dingin..Tak sia-sia siapa yang cipta air cooler ni..Tabik spring!!!





39 comments:

  1. Wah.. ni memang menarik! berapa puluh ringgit sebijik eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe bukan puluh ringgit ni..RM1400 harganya..;) tapi berbaloilah!

      Delete
    2. Takda la rm1400 benda ni.. Dari rm250.00 sehingga rm500.00 jer

      Delete
    3. Nak beli barangan elektrik yg terbaik ni PANASONIC, SHARP, THOSIBA , MEDIA dan juga SONY hehe

      Delete
    4. Ohh mungkin harga lain waktu saya beli.. (^^) kena rajin survey harga dan jenama..

      Delete
    5. Beto tu haga tu...rm1700 pun ade... Nak seribu lebih, 300, 400,500 ,800 semua ada..

      Delete
    6. Ya betul tu.. ada yang mahal ada yang murah, ikut jenis dan jenama..

      Delete
  2. Ni yg kluar air skali tu ke, ade org kate xelok sgt kalo gune air cam kat kedai mamak tu...boleh dpt peparu berair...wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh bukan yg keluar air tu..memang kena isi air or ketul ais di bahagian tepi..tapi udara yg keluar rasa nyaman saja..lagipun bukan menghala direct pd kita..boleh swing kiri kanan..:)

      Delete
  3. Bil elektrik sama dgn kipas or dgn aircond?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak perasan ada beza tak bil elektrik..huhu Sebab fungsi air cooler sama saja dgn kipas, cuma kena letak air..Kadang2 sy guna kipas, kdg2 guna air cooler, kdg2 guna dua2 sekali..Malam tido guna aircond..Cuma air cooler mcm portable fan yg lg nyaman dr kipas..(^^)

      Delete
  4. So da brapa lama guna..tgh survey2 jgk tp x tau brand mana yg ok sbb ada kata air cooler ni x tahan lasak..cpt rosak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm saya beli masa duduk rumah baru ni..dalam bulan 12 tahun lepas..sampai sekarang ok saja..nak beli barang elektrik lebih baik beli yang ada nama sikit..tak perlu yang 'tersangat famous'..cukup kalo ramai yg guna..bukan apa, kalau terkenal maksudnya boleh dipercayai..takut beli yang murah sangat tak sampai setahun dah rosak..terpulang pada pendapat dan pendapatan masing2..huhu

      Delete
    2. Oh 1 more thing..cepat atau lambat rosak sebenarnya bergantung pada cara penggunaan kita juga..kalau asyik belasah on selalu cepatlah rosak..kita pun kalau asyik kerja tak rehat2, mahunya sakit..inikan pula barang elektrik ciptaan manusia yang memang dicipta untuk 'hidup' tak lama..huhu sorry terjawab panjang berjela

      Delete
  5. Betul ke sjuk.... Waranty bp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagi saya memang sejuk..kalau letak air or ais rasa dingin..tapi taklah sampai tahap macam dingin aircond..seriously dah lupa berapa warranty..sorry..(^^)

      Delete
  6. Kalau letak air n ais rase dia sjuk mcm kipas je ee...means x rase mcm peti ais ke sjuknye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi tak lah sampai rasa sejuk macam peti ais..cuma dingin..

      Delete
  7. Salam puan, mahal jugak ye kalo rm1400, dah boleh beli sebijik aircond portable tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe kannnn...tapi ada juga yang semurah rm200++ je..harga ikut jenama dan saiz juga rasanya.. (^^)

      Delete
    2. Terima kasih atas perkongsian pengalaman

      Delete
    3. Sama-sama..Terima kasih juga sebab sudi lawat blog dan komen.. (^^)

      Delete
  8. Assalam...sya pun bru je bli air cooler ni,brand Xma Bli kt giant...rega dalm 300++ je...tp mslhnye...x rasa dingin pun,angin je yg kuar..padahal dah letak air n ice pack(air cooler pack) yg dia bg tu...suhu plg rendah 29°c je...sesape blh share or ada info...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..hmm sorry la, saya tak pernah dengar jenama Xma, huhu baru 1st time tahu ada jenama ni..hmm waktu beli tu ada tak cuba yang display, sejuk ke tak? suhu 29c tak berapa nak sejuk kot.. Ada warranty kan? kalau tak sejuk juga cuba pergi tukar..kot-kot dapat yang ok..

      Delete
  9. Good info.. memang nurul tengah duk mencari beza air cooler ngan aircond nie.. bajet x banyak tapi boleh lah beli lagi 2 3 brg..

    ReplyDelete
  10. Yg depa pasang kat tepi tepi kedai mamak yang kluar wap air tu apa nama ae ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya air cooler la tu.. atau pun portable aircond..

      Delete
    2. Bila letak air, same sejuk mcm aircond tak angin yg kluar tu?..

      Delete
    3. Huhu taklah sesejuk angin aircond..kalau letak ketul ais mungkin rasa dingin macam aircond..cuma rasa udara tu lembap sikitlah dari guna kipas angin biasa saja..

      Delete
  11. Model ni commercial air cooler sgt sesuai utk outdoor tapi klau pakai kat dlm rmh memang rasa mcm duk tepi pantai...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe kannnn.. itu yang rasa berbaloi beli tu..

      Delete
  12. Air cooler ni xbagus sgt.bleh menyebabkn peparu berair.sebab wap2 air yg terbebas tu kt sedut blk.samela mcm kalau kt jemur bj dlm bilik or rumah.jgn psg slalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Iza sudi komen dalam blog saya.. Hehe rasanya belum ada kajian spesifik punca paru-paru berair sebab air cooler atau sidai baju dalam rumah.. Ke saya yang tak tahu..hehe.. Dalam udara memang ada wap air jugakan, yang melembapkan udara.. Apa pun yang kita guna atau buat memang tak boleh lebih-lebih.. Berpada-pada.. Macam tu jugalah saya guna air cooler ni, bukan direct hala ke muka.. Boleh swing kiri kanan..

      Delete
  13. alahai mngarut la punca peparu berair tu, bkan sbb air cooler atau sidai baju dlm rumah, byk faktor lain yg lebih utama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi..kannn..banyak lagi faktor utama yg lain..hihi

      Delete
  14. Artikel yang informatif. Selain buat air cooler, saya ada sarankan 4 lagi tips berguna untuk pnegganti aircond: http://lifehacktech.blogspot.my/2016/10/rumah-panas-mencari-alternatif-air-cond.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq sudi komen dan share link..sy akan singgah..😊

      Delete

Terima Kasih Sudi Komen....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...