Thursday, May 31, 2012

Hakcipta Terpelihara Daaaaaa.....

Assalamualaikum semua....



Minta maaf pada sesiapa yang telah baca entry saya yang bertajuk 'Ajaibnya Sedekah' yang saya dah post pada hari ni.....Saya terpaksa delete entry saya walaupun dah berjela-jela saya copy paste....Nak tau sebab apa saya delete?



Tiba-tiba waktu saya nak buat entry sambungan tadi, baru saya teringat tentang 'Hakcipta Terpelihara' yang ditulis pada muka surat kedua buku ni.....Apa katanya?



"Hakcipta terpelihara. Tidak dibenarkan mengeluar ulang mana-mana bahagian artikel, ilustrasi dan isi kandungan buku ini dalam apa jua bentuk dan dengan apa cara sekalipun, sama ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis daripada PTS Millennia Sdn. Bhd."



Pangggg....saya mana ada minta izin....Huhuhu minta maaf ya tuan empunya buku....Saya tak perasan tadi....Walaupun pernah kerja di kedai buku dan biasa dengan benda-benda ni, tapi tahap pelupa makcik ni dah makin melampau.....Kalau dah terang lagi bersuluh ada hakcipta terpelihara, nak cari penyakitlah kalau nak juga sambung buat entry tentang buku ni...Hehehe tak mau kena saman tak mau.....Walaupun niat saya hanyalah nak berkongsi ilmu saja, tapi tak baik tak minta izin....Sebab dah termaktub dah dalam buku tu.....



So, moral of the story hari ni ialah, sekiranya anda nak menulis entry tentang apa-apa pun, kena ingat akan hakcipta eksklusif tuan empunya material tu ok.....Pandailah nak nasihat orang, sedangkan diri sendiri pun buat silap....huhu sharing is caring....(^^)



Kalau dah tak boleh buat entry tentang buku tu lagi, saya hanya mampu nak kongsi cover buku ni dan pandai-pandailah anda p cari di kedai-kedai buku....Rugi juga rasanya kalau tak beli dan baca sebabnya persoalan tentang sedekah ni nampak macam remeh tapi sebenarnya ramai yang keliru.....Ok tak boleh nak ulas lebih-lebih, kena beli dan baca serta fahamkan sendiri.....






Ni bukunya, tajuk 'Ajaibnya Sedekah, Semakin Bersedekah Semakin Kaya' tulisan Muhammad Muhyidin....Harganya cuma RM 11.90 di Semenanjung dan RM 13.90 di Sabah dan Sarawak....Keluaran PTS Millennia Sdn. Bhd dan buku yang saya ada ni dah diulang cetak kali yang kesebelas pada tahun 2012....



Silalah tambah ilmu di dada.....

Tuesday, May 29, 2012

Walau Kudung Sebelah Kaki, Pakcik Tidak Meminta-Minta

Assalamualaikum semua....



Maaf seandainya ada yang anggap tajuk entry saya agak kasar perkataannya....Tapi perkataan itu sebenarnya yang paling tepat untuk saya gambarkan tentang apa yang berlaku di depan mata....



Kelmarin, saya dan suami ke Pejabat Pos Gelugor, Pulau Pinang....Waktu saya masuk ke dalam Pejabat Pos, saya nampak seorang pakcik tua yang berkerusi roda berada di hadapan kaunter...Tak terfikir pun nak ambil gambar pakcik tu...So tak glamorlah pakcik tu ye....(^^)






Saya tengok dia di situ seorang diri....Pakaian agak lusuh dan kakinya kudung sebelah.....Adehh nampak kesian saja tengok keadaan pakcik tu......Selepas beberapa minit, kakak petugas kaunter tu pun menyerahkan sesuatu pada pakcik tu....Eh? buku biru? Buku ASB tu.....Pakcik tu terpaksa berdiri sebab tangan kakak tu dah tak boleh nak hulur lagi jauh sebab lubang cermin kaunter Pejabat Pos tu kan 'comel' saja....



Dalam hati saya terdetik.....Pakcik ni pun tahu simpan duit dalam bank dan keluarkan duit sendiri waktu nak guna....Walaupun kakinya kudung sebelah dan terpaksa berkerusi roda, tapi dia tak meminta-minta dengan orang ramai yang lalu-lalang di situ......Tak kisahlah sekiranya duit yang dia dapat tu datangnya dari mana.....Maksud saya, sekiranya ada yang menderma pada pakcik tu, rezekilah namanya......



Tapi seingat saya, saya pernah nampak pakcik tu tolong jual air kelapa dengan beberapa orang lagi yang sihat tubuh badan, di bazar Ramadhan di kawasan tu juga.....Hmmm kagum juga dengan semangat pakcik tu.....Nak juga dia berusaha sendiri dan simpan duit sendiri.....Bukan macam sesetengah manusia yang malas bekerja walaupun sihat walafiat.....Bukan juga macam sesetengah manusia yang saya jumpa hanya pandai meminta-minta saja.....Duduk tepi jalan, pakai comot-comot, bawa anak, minta sedekah.....Entah betul entah tidak, atau pun sindiket saja.....



Saya pernah ditipu dengan orang-orang yang macam ni.....Dulu masa zaman belajar, waktu di perhentian bas, ada budak kecil datang meminta sedekah.....Kesian saya tengok muka dan pakaian budak tu yang comot dan kotor....Saya pun sedekahlah setakat yang mampu.....Tup-tup waktu bas dah nak bergerak, saya nampak budak tadi berkumpul ramai-ramai di satu kawasan dan menyerahkan duit tadi kepada seorang lelaki.....Kemudian mereka berlari menuju kepada orang ramai untuk meminta sedekah lagi......Terkena saya.....



Awal tahun ini juga, saya terkena lagi sekali dengan seorang budak lelaki yang katanya dari sekolah Tahfiz...Dengan niat ikhlas, saya dan suami sedekah pada budak tu...Saya diberikan resit sebagai bukti...Tup-tup esoknya keluar dalam suratkhabar, ada sindiket yang mengatakan mereka adalah pelajar sekolah Tahfiz yang meminta derma....Dan resitnya SAMA dengan resit yang saya dapat! Aduhhh terkena lagi...Tak apalah, saya anggap itu rezeki dia...Niat kami ikhlas....Nasib badan.....



So, bila pakcik tu nak keluar dari Pejabat Pos, suami saya tolong angkat dan tolakkan kerusi rodanya dan buka pintu....Pejabat Pos tu tak ada kemudahan untuk orang-orang berkerusi roda tau! Bila kami keluar, aik? dah hilang pakcik tu....Laju betul dia 'drive'  wheelchair dia....Memang berdikari sungguh! 



*tu dia karangan.....maaf ya kalau letih nak membaca....=)

Apa Ada Di Padang Kota?

Assalamualaikum semua....

Dah makan ke belum?....Harap-harapnya dah kenyang dah ye.....Hehe saya pun dah kenyang...Ok, kali ni saya nak buat entry yang ada kena-mengena dengan makanan....Tempat best punya di Pulau Pinang.....Di Astaka Makan Padang Kota.....

Kalau melawat ke Pulau Pinang ni, sure akan jadi tempat wajiblah datang ke Padang Kota ni....Ok, kalau waktu siang suasananya agak lain daripada malam....Suasana malamnya lebih meriah tau....Beberapa minggu yang lepas, saya dan suami pergi jalan-jalan cari makan di sini....Lama dah tak datang ke sini....Teringin pula nak merasa suasana tepi pantai Padang Kota....

Sekiranya anda baru pertama kali ke sini, jangan terkejut dengan cara penjual datang serbu ke meja anda untuk promo makanan yang dijual di gerai mereka....Bukan seorang dua tau, tapi adalah 4, 5 orang juga....Yang penting janganlah anda semua terburu-buru setuju saja dengan apa yang ditawarkan....Hehehe silap haribulan, makanan datang penuh semeja.....Jenuh nak habiskan.....Dan jenuh juga nak membayar....(^^)

Kami yang dah biasa ni dah tahu caranya, jadi tak adalah yang mengerumuni kami.....Kami pergi direct ke kedai yang kami nak order makanan tu.....Suami saya order sotong kangkung dan saya order pasembor....Uishh lama dah tak pekena pasembor ni....Selepas pilih sendiri kami duduk di meja yang dekat saja dengan kedai pasembor ni....Kedai sebelah tu la yang kami order sotong kangkung tu.....




Saya order abc special dan suami saya order cendol pulut.....




Ha anda tengoklah sendiri nampak sedap tak sotong kangkung ni?




Ni pula pasembor yang kami pilih tadi....Cukup untuk dua orang makan saja.....
Nak banyak boleh tambah macam-macam lagi waktu pilih tadi.....




Nom...nom...nom...kami makan dengan berselera...Yang bestnya, kami asyik tukar-tukar saja makanan tu....Sekejap saya makan sotong kangkung, sekejap makan pasembor pula...Dah bercampur-campur dah dalam perut ni...Harap-harap tak berlawanlah sotong tu dengan pasembor....(^^)

Jadi, kalau anda datang ke Pulau Pinang, jangan lupa singgahlah ke Padang Kota ya...

Apapun kami enjoy makan di sini....Burpppp....alhamdulillah dah kenyang...(^^)

Monday, May 28, 2012

Ingat Kami Ni Tak Berduit!

Assalamualaikum semua....



Aduhh panas saja bila nak buat entry ni tau....Tajuk yang bikin panasssss.....Walaupun dah berlalu, tapi rasa masih tak puas hati lagi ni....hehe sudah-sudahlah tu cek oiiiiiii....



Sebenarnya saya rasa sangat tak puas hati dengan perangai sesetengah salesgirl di kaunter-kaunter barang berjenama ni....Kalau kita singgah di deretan almari bercermin yang pamer barang-barang berjenama seperti beg tangan, jam atau purse, SELALUNYA mereka pandang kita yang pakai biasa-biasa ni (pakaian tak macam mak datin, artis atau orang kaya) macam kita nak merompak barang tu saja....Padahal barang tu semua dah siap diikat, bertali, panjang berjela-jela kat kaunter tu.....



Meluat....Yes saya meluat dengan perangai yang macam tu....Especially yang berlainan bangsa dengan kita, lagilah, pandangannya sinis semacam saja....Sorry, bukan bersifat perkauman, tapi dah banyak kali dah kena.....Kelmarin, selepas misi mencari purse gagal di Queensbay Mall, saya dan suami terus ke Sunshine Square pula.....Di sinilah semuanya berlaku.....dushhhh



Saya dan suami lebih selesa ke sini sebab keadaannya tak sesak sangat.....Boleh lagi pilih barang dengan selesa.....Selain daripada barang-barang keperluan harian, banyak juga barang berjenama dijual di sini....Waktu saya dan suami saya lalu di kawasan yang menjual bag tangan dan purse yang berjenama, salesgirl di situ pandang-pandang saja kami berdua....Bukan nak kata kami pakai selekeh, tapi sebab pakai biasa-biasa saja, salesgirl tu tak layan....



Saya tak suka dengan perangai macam tu, so saya pun ke bahagian purse yang jual longgok-longgok yang ada diskaun...Harga dalam RM70 lebih jugalah....Tapi suami saya kata dia lebih rela beli yang mahal tapi tahan lama....So, dah dia beria nak belanja, saya pun carilah purse lain....



Sampai di kaunter Sembonia, suami saya tengok purse yang ada dalam cermin dan katanya dia berkenan....Aikk siapa yang nak pakai purse ni? hehe.....So kami berdua beleklah dari luar....Lama kemudian baru ada salesgirl yang datang....Padahal dari tadi dia tercegat saja disitu.....Saya suruh dia keluarkan beberapa contoh yang ada sebab nak tengok dulu dan pilih....Lama belek punya belek saya berkenan dengan yang warna coklat ni.... 






Saya kata 'Ok yang ini'....Saya tunjuk purse tu dan bagi pada salesgirl tu....Suami saya ada di situ dan saya terus ke bahagian beg tangan....Sebab sementara nak tunggu salesgirl tu nak tulis resit, sempatlah saya jamu mata.....Tapi suami saya pun ikut saya dan kami sama-sama belek beg di situ....Adalah tiga tapak kaki saja jarak dari kaunter dengan beg tangan tu....Kemudian saya ke kaunter tadi....Saya senyum dan saya tanya 'Dah siap dah?



Tahu apa yang jadi? Dengan muka terkejut salesgirl tu tanya 'Oh jadikah beli?'......Dan dia dah letak balik purse tu dalam almari tadi.....Saya kata 'Memang jadi pun nak beli'.....Suara saya pun dah ditinggikan sikit.....Sakit hati.....Barulah dia kalut-kalut ambil purse dan tulis resit.....Dan siap bagi tahu 'Harga RM229.00 tapi ada diskaun, murah sikit'.....Nak saja saya cakap kalau tak ada diskaun pun saya masih mampu belilah!



Dalam hati saya punyalah marah.....Tak tahulah kalau orang lain rasa biasa-biasa saja, tapi saya rasa macam nak cakap pada salesgirl tu, 'Ingat kami ni tak berduit nak beli barang yang ada nama?'....Dengan panas hati saya ambil resit dan bayar di kaunter.....






Saya bukan nak riak cakap saya mampu beli barang yang ada nama, tapi cuma tertanya-tanya kenapakah situasi yang macam tu boleh berlaku.....Sedangkan mereka cuma salesgirl sahaja, tolong jualkan barang tu, makan gaji juga, bukannya designer atau owner barangan berjenama tu! Yang nak berlagak sombong dan judge orang dengan pandangan negatif kenapa?



Adakah anda juga pernah berada di situasi yang sama?

Sesat Di Queensbay Mall.....(^^)

Assalamualaikum semua....



Kelmarin, suami saya ajak saya pergi beli purse....Katanya purse saya dah lama dan tak elok...hehe padahal nak pujuk sebab saya merajuk dengan dia....kehkehkeh...Bergaduhkan boleh mengeratkan kasih sayang...kata suami sayalah...(^^)....Dah orang tu nak belanja, saya pun dengan rela hatinya menurut saja....Kami ke pusat membeli-belah Queensbay Mall....






Untuk pengetahuan anda, pusat membeli-belah Queensbay Mall ni terletak di Persiaran Bayan Indah, Bayan Lepas, Pulau Pinang....Ia merupakan pusat membeli-belah terpanjang, terbesar dan termoden di Pulau Pinang.....Ha disebabkan terbesar tu jugalah, saya dan suami boleh tersesat waktu nak cari kereta.....hehehe



So, kami berdua pun mulakanlah misi nak mencari purse...Jalan punya jalan, cari punya cari tak jumpa pula kedai yang berkenan di hati....Lagi pun sesak sangat orang....Pening kepala....Maklumlah, hujung minggu memang cari penyakitlah kalau nak 'melepak' di sini.....Lenguh kaki berjalan akhirnya kami decide nak cari di tempat lain.....Tapi yang lawaknya, waktu nak keluar dari situ, kami boleh pula tak jumpa lift yang kami naik tadi...hahaha....



Queensbay Mall ni ada North dan South wing....So kalau dah parking kereta, kena ingat di wing mana....Tapi kami berdua confident saja tak tengok dah wing mana waktu kami nak masuk dalam lift tadi....Sampai lenguh kaki, apa pun tak dapat.....Akhirnya pusing punya pusing suami saya ajak turun ke car park dan jalan saja untuk mencari kereta kami....Adehhh dari North Wing kami berjalan ke South Wing.....hahaha kartun betullah....



Mujur kami ingat tingkat berapa tadi....Yang lupa wing saja.....Akhirnya sampai juga kami ke kereta.....Suami saya cakap pada kereta, 'Awatlah hang tak bunyi masa kami panggil...Kalau tidak kan senang tak payah berjalan....' hehehe salah siapalah sebenarnya ni ek?



Selepas membayar tiket parking dan keluar dari situ, kami meneruskan misi mencari purse di Sunshine Square pula.....Jommm....  



Mujur Mereka Orang Yang Jujur....

Assalamualaikum semua....



Tengok tajuk entry saya kali ni, ada unsur-unsur nilai-nilai murni tau....hehe sebab apa saya nak buat tajuk ni ya? Semuanya disebabkan oleh kejadian yang berlaku petang kelmarin....Kejadian? Macam suspen saja bunyinya....hehe relax tak ada yang suspen pun...kot....(^^)



Petang kelmarin, suami saya ajak saya ke Restoran Mee Udang Selera Sri Tambang....Pernah dengar tak? Selama ni, saya ingatkan dan selalu cakap kedai makan mee udang Sungai Dua....Rupa-rupanya alamat kedai ni macam ni:



Selera Sri Tambang,
No1 Pengkalan Tambang,
13500 Permatang Pasir,
Bukit Mertajam, Pulau Pinang

Tel: 04 3971918, 012 5759662 & 017 4633944



Hehe silaplah pula....
Tak perasan dah masuk sempadan Bukit Mertajam dah rupanya....



Ok, kami sampai lebih kurang pukul 5.00 petang....Takut juga kalau belum buka...Rupanya dah mula beroperasi dari pukul 12.00 tengah hari hingga 12.00 tengah malam......Di kedai ni memang famous mee udangnya....Atau mee rebus dan juga mee goreng.....Menu utama mee rebus udang galah dia memang sedap....Udangnya memang besar-besar dan manis-manis......Ada juga ketam dan ikan....






Kami berdua dah pernah beberapa kali merasa mee rebus disini, so kali ni kami nak cuba mee gorengnya pula.....Bagi sesiapa yang nak makan nasi, terdapat kedai masakan tomyam yang menyediakan pelbagai jenis masakan.....Sate pun ada juga tau....



Selepas memilih udang sendiri, kami menunggu lebih kurang sepuluh minit saja untuk menikmati mee goreng yang dipesan tadi....Punyalah nak melahap sampai tak sempat nak ambil gambar...huhu....Memang best mee gorengnya, tambah pula ada dua ekor udang galah yang besarrrrrr punya tersimpuh dalam pinggan.....Kami ambil seorang dua ekor saja....Tu pun harganya termasuk teh o ais limau dah RM 22.00......Tapi memang berbaloiiiiiiii.....



Ini adalah gambar mee udang dan mee goreng udang yang saya ambil dari website di bawah....Silalah jengok ok untuk maklumat lanjut tentang kedai makan ni....Sure tak menyesal punyalah!







Selepas dah kenyang dan dah bayar, saya dan suami meneruskan plan kami pada hari tu untuk melawat kakak dan abang saya pula di Jarak.....Tak jauh sangatlah dari situ.....Tapi bila sampai di rumah kakak saya, suami saya dengan muka panik tanya nampak tak bag galas dia? Ehh mana nak perasan.....Cari punya cari tak ada juga dalam kereta.....



Ahhh sudah.....tertinggal atas kerusi kedai makan mee udang tadi! Punyalah sedap sangat makan sampai tak ingat nak ambil balik bag dia.....Aiyoooo encik.....apa sudah jadi....IC, lesen semua ada dalam bag tu.....Yang bestnya....baru ja keluarkan duit RM500 tadi.....huhu RM500 tu banyak juga tu....Dengan kelam-kabut suami saya pinjam motor abang ipar saya dan terus pecut ke kedai makan tadi....



10 minit kemudian suami saya call, dan dia cakap tak jumpa pun atas kerusi.....Biar betul? Tapi saya macam tak percaya sebab dari suara dia macam main-main saja....Kemudian dia cakap sekejap lagi nak tanya di kaunter.....Chehhh p la tanya terus.....adehhhh.....Tapi saya yakin bag tu ada lagi....



Tiba-tiba dalam 5 minit kemudian dengar bunyi motor.....Suami saya dah balik....Sambil sengih-sengih dia tayang bag dia....huhu mujur ada....Dah tua dah kamu tu tau tak.....Asyik lupa barang saja.....Mujur pekerja-pekerja di kedai makan tu jujur dan amanah....Mereka ambil bag tu dan simpan di kaunter....Tak ada apa pun yang hilang....Semuanya masih ada....Alhamdulillah, masih ada lagi insan yang jujur di zaman sekarang ni....Lega.....



Moga rezeki mereka makin bertambah.....aminnnnnn....



Oh ya sebelum terlupa.....silalah membawa diri anda dan keluarga anda bersama-sama perut yang kelaparan tahap gaban untuk menikmati mee udang yang best disini ok....Tapi sebelum ke sana, sila pastikan poket anda penuh dengan kertas-kertas berwarna merah dan hijau ya.....Yang biru boleh simpan di rumah....hehehe

Saturday, May 26, 2012

Pemandangan Indah Dari 1st Avenue

Assalamualaikum semua....



Pernah dengar tentang 1st Avenue?...Sebuah shopping complex yang dibina since 2010 yang terletak di tengah-tengah bandaraya Georgetown, Pulau Pinang di Jalan Magazine.....Unik tak nama jalan? hehe ni ada gambar 1st Avenue ni yang saya jumpa di Google...Sebabnya tak pernah pula teringin nak ambil gambar kalau sampai disini....hehehe






Tapi bukan cerita tentang 1st Avenue yang saya nak ceritakan....Saya hanya nak berkongsi satu pemandangan indah yang saya dan suami sempat rakamkan sewaktu berada di tempat parking kereta....


Jom kita tengok....








Cantik tak? Cantik tak? Haa...tak cantik pun? huhu....Bagi saya pemandangan ni sangat cantik....Nampak bandar Georgetown yang pesat membangun.....Cahaya matahari yang hampir terbenam membiaskan warna yang menarik....Sempat jugalah kami terpegun memerhati indahnya ciptaan Tuhan.....(^^)


Ok, kalau ada gambar yang menarik lagi, nanti saya kongsikan ok....




Gigi Geraham Bongsu Baru Nak Tumbuh....

Assalamualaikum semua....



Sihat tak hari ni? Harap-harap anda semua sihat-sihat saja ya...Saya mulakan hari pertama cuti sekolah dengan hadiah yang istimewa....Setelah 31 tahun baru dapat hadiah ni....Hadiah apa? Gigi geraham bongsu.....My wisdom tooth....Geraham ni tumbuh di sebelah kiri di bawah....Sakit bila bangun pagi tadi....Berdenyut-denyut sebab gigi sedang menolak gusi saya yang dah tua ni....




Ingatkan dah cukup korum dah gigi saya ni, rupanya ada lagi gigi geraham bongsu yang belum tumbuh....Dua tahun lepas geraham sebelah kanan di bawah dah tumbuh....Sepatutnya gigi geraham bongsu akan tumbuh dalam lingkungan umur 17 hingga 25 tahun....Chehh saya ni dah terlambat dah ni...Tapi tak apa, belum lagi abnormal ok....Kalau tak percaya cuba baca link di bawah ni:




Saya ambil dari blog Mejar Dr. Faiz Khaleed, angkasawan negara tu.....Dr. Faiz ni kan doktor gigi....So cuba rajin-rajinkan diri anda godek-godek link di atas ok...(^^)....Banyak info tentang gigi geraham bongsu ni tau....Yang agak menggerunkan ialah bila ramai yang kena cabut gigi tu....Baru nak tumbuh tapi terpaksa cabut sekiranya memudaratkan atau pun menyakitkan diri sendiri sampai tak boleh nak buka mulut dan demam-demam....



Tapi saya cuma rasa sakit waktu pagi tadi saja masa nak breakfast....Silap gigit makanan sebelah kiri, terus rasa berdenyut-denyut....Saya tengok dah merah-merah dan nampak sikit gigi geraham saya....Tadi waktu lunch saya makan pun berhati-hati dan kunyah guna geraham kanan saja.....Tak naklah sakit lagi....Seksa oiiiiiiiiii......



Cuma yang hairannya, gigi geraham bongsu saya sebelah kanan yang tumbuh dulu dah stop dah tumbesarannya....Nampak separuh saja.....Dulu masa mula-mula tumbuh mak aiii, sakit sampai jadi ulser dalam mulut....Sebabnya gigi tu naik senget sikit dan kena isi dalam pipi....Lama-lama ok saja....Tak pergi cabut pun sebab saya SANGAT TAKUTKAN DOKTOR GIGI!...(^^)





Dulu waktu saya bersekolah rendah, dah kena teruk dah dengan doktor gigi bila dua tiga batang gigi dicabut....Sakitnya boleh dibayangkan lagi tau.....Itulah last sekali kena cabut gigi....Enough is enough....hehehe penakutkan saya?



Saya nak tergelak bila saya bagi tahu suami saya tentang geraham bongsu saya ni yang baru tumbuh...Terus dia kata nak check IC saya lagi sekali sebab takut-takut kahwin dengan budak bawah umur lagi....hahaha hampessss.....



Patut ramai yang kata saya awet muda, rupanya betul, memang masih muda....
Gigi pun baru nak tumbuh....Keliru dengan tumbesaran diri sendiri....(^^)

Friday, May 25, 2012

Mak Ayah Tahu Tak Ni Kamu Beli Hadiah Untuk Cikgu?

Assalamualaikum semua...



Fuhh tadi bila tengok hadiah-hadiah yang saya dapat, rasa teruja nak buka bungkusan tu semua....Ingat nak buka esok tapi gatal tangan nak buka malam ni juga...hehehe macam budak-budak saja perangai kamu ni cikgu....Tak menyempat-nyempat nak tahu....hehehe



First sekali rasa sangat terharu dengan pemberian murid-murid saya....Saya tak kempen pun suruh budak-budak ni bagi hadiah....Tak kempen ok.....Tapi kesudian budak-budak ni yang buat saya rasa terharu dan rasa dihargai....Dari sebesar-besar hadiah hinggalah sekecil-kecil hadiah....Dari yang beli hinggalah yang buat sendiri....Err mak ayah tahu tak ni kamu beli hadiah untuk cikgu? Bukan apa, takut dipersoalkan pula kemana hilangnya duit poket budak-budak ni.....



Semua hadiah saya terima dengan rela hati....Dah orang bagi, kalau nak komplen atau nak buat sombong tak kenang budi, memanglah spesis nak kena kambus dalam tanah dah ni tau....Tapi saya tak....Saya terima semua pemberian anak-anak murid saya.....Ni antara hadiah-hadiah yang saya dapat pada Sambutan Hari Guru 2012....Lebih kurang dalam 40 jenis juga....







Ada mug, sudu (boleh saya guna bila duduk di rumah baru nanti), bekas air, teddy bear comel dan patung-patung keychain comel.....Dapat banyak tak tahu nak buat apa.....Bukan ada anak kecil pun nak main...huhu simpan saja....Bukan itu saja, ada lagi hadiah lain.....Bekas hiasan anyaman pun banyak juga saya dapat.....Ada frame gambar, kerongsang yang comel-comel, bunga (bukan main wangi, sembur parfume kot), pen macam-macam warna, liquid paper (haha memang nak kena beli pun), jam meja yang comel, tuala hiasan, tudung, coklat, apam comel ada perkataan 'Happy Teacher's Day'.....Dah selamat saya telan separuh....hehehe



Tapi antara banyak-banyak hadiah yang saya dapat ni, saya paling terharu bila ada murid buat sendiri kad ucapan Hari Guru kepada saya....Ni salah satu yang menarik perhatian saya.....








Gambar yang dilukis tu sayalah tu...hehe macam tu ye rupa cikgu kamu....Dibawah gambar saya tu, ada tulisan "Sorry cikgu hadiah ni x seberapa"....Adehhh terharunya rasa....Kad kamu ni lagi bermakna tau Alia! Usaha sendiri nak buat....Pada kad kecil tu ditulis,



"Semoga panjang umur. Saya sayang cikgu. I love U. Terima kasih cikgu sebab dah didik saya....Engkaulah guruku, Engkaulah yang memberi ilmu kepadaku"



Huhuhu rasa nak nangis bila baca tau....



Tapi ada satu kad dibuat oleh seorang budak lelaki, yang mana tulisannya ringkas saja.....Nak kata pantun tak pantun, nak kata lagu tak lagu.....hehehe....Ucapannya berbunyi:



Oh cikgu Haida,
Oh cikgu Haida,
Muka cantik kain batik,
Oh cikgu Haida,
I Love U.



Hmmm ni mesti dapat inspirasi nak buat ucapan masa cikgu pakai baju batik hari Khamis kan? Hari tu dia dah menyanyi pada saya, lirik lebih kurang sama....Tapi bila dia bagi kad pula, ucapan jadi macam ni....Dia bagi pada hari Khamis....Dah bagi lepas tu hilang....Rupanya malu, terus dia menyorok di bawah meja....(^^)



Apa pun, bukan hadiah yang saya harap-harapkan....Tetapi saya sangat berharap semoga ilmu yang dicurahkan akan memberi kejayaan dalam hidup anak-anak murid saya....Aminnn...

Hari Guru Berhuhahuha

Assalamualaikum semua....

Ada apa-apa yang menarik tak berlaku hari ni? Harap-harap berkat Jumaat yang mulia ni banyak perkara yang menarik berlaku ya...(^^)

Hari ni di sekolah saya telah menyambut Sambutan Hari Guru....Semua murid sesi pagi dan petang berkumpul sekali....Memang meriah dengan suara budak-budak ni....Hari ni juga, murid-murid akan menyaksikan persembahan yang tak pernah mereka saksikan daripada guru-guru mereka...hehe sesi tunjuk bakat yang terpendam dan terendam....hehe

Ada 4 kumpulan semuanya yang membuat pelbagai persembahan berbeza...Memang kecohlah jadinya bila cikgu-cikgu ni mula buat show....Kumpulan pertama membuat persembahan Fashion Show....Ha melaram sakanlah semuanya....Yang jalan ala-ala model pun ada....Yang macam makcik-makcik pun ada.....Sakit perut bila macam-macam aksi yang keluar....Dah sakit pipi saya sebab terlalu banyak gelak....(^^)

Kumpulan kedua pula buat persembahan Pentomin....Ada lakonan dan juga nyanyian.....Haha baru tau ada ramai pelakon yang berbakat rupanya di sekolah kami....Kot dulu-dulu pencen jadi pelakon kot tu yang terus tukar kerjaya jadi cikgu....(^^)

Kumpulan ketiga membuat persembahan nyanyian....Dendangan lagu dipersembahkan sambil diiringi muzik...Jangan tak tahu, semua cikgu-cikgu kumpulan ni main sendiri tau alat-alat muzik....Sedap juga bunyinya....Sure murid-murid lagi kagum dengan kebolehan cikgu-cikgu sekolah ni....

Akhir sekali kumpulan keempat muncul dengan tarian ala-ala Kuch Kuch Hota Hai....Tu dia.....Siap menari ala-ala Hindustan bagai....Hehe murid-murid dan cikgu-cikgu yang lain serta warga sekolah asyik ketawa saja....Memang kecoh....

Bagusnya sebab semua cikgu dalam kumpulan masing-masing sporting dan beri kerjasama....Errr cuma adalah seorang dua yang tak nak join.....Mungkin mereka ada pendapat tersendiri.....Sepatutnya semua kenalah join sebab hari ni nak bergembira saja....

Tetapi bila majlis hampir tamat, ada insiden yang tak best berlaku dimana guru Penolong Kanan Ko-kurikulum sekolah, terpaksa dikejarkan ke hospital atas masalah kesihatan....Diharap beliau cepat sembuh....Aminnn....

By the way, saya nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada anak-anak murid saya yang sudi memberikan hadiah kepada saya....Terharu sebab hadiah tahun ni lagi banyak daripada tahun lepas....Nanti saya update apa hadiah yang saya dapat di dalam entry yang seterusnya ok....





Oh sebelum terlupa...Selamat bercuti kepada semua guru-guru dan murid-murid....

Jaga diri anda ok...


p/s: lupa bawa kamera so tak adalah gambar yang diambil....huhu

Thursday, May 24, 2012

Sedapnya Aiskrim Nestle Favorita

Assalamualaikum semua....

Selepas balik sekolah tadi, saya dan suami pergi makan tengahari....Memang dah macam wajib pula kena makan tengahari bersama-sama....Walaupun pagi tadi waktu rehat di sekolah dah makan nasi, tapi tetap makan juga nasi lepas balik sekolah...Tapi selalunya pukul 2.00 atau 3.00 petang....Habis tu tak payahlah nak komplen semua baju dalam almari tu makin mengecil ok puan...=)

On the way nak balik rumah selepas dah habis makan, suami saya singgah di stesen minyak....Saya turun dan bayar di kaunter....Tiba-tiba....jeng...jeng...jeng...saya nampak sesuatu yang sangat menyelerakan.....Yummy....Aiskrim Nestle Favorita perisa coklat....




Duit cukup-cukup pula untuk bayar minyak....Saya pergi ke kereta dan ambil duit....Suami saya tanya nak ke mana pula....Saya senyum saja....hehehe....Dengan bahagianya saya beli yang 500 ml punya....Dalam bekas plastik, so senang nak bawa dan makan.....




Suami saya sengih dan geleng kepala saja bila tengok saya bawa askrim tu masuk ke dalam kereta....Awak nak jugaklah tu....kan? Bila sampai rumah saya ingat nak simpan dulu....Tapi macam terliur pula nak makan......Terus saya ambil sudu dan makan....Uishhh betapa nikmatnya makan aiskrim waktu panas-panas macam ni.....Tapi tak boleh habis semua....Simpan sikit untuk esok....


Sekali tengok macam tak sedap saja....

Saya bukanlah penggemar aiskrim...Ikut mood juga nak makan aiskrim ni....Tapi memang tak menyesallah beli aiskrim Nestle Favorita ni.....Kena dengan selera saya....

Harap-harap perut tak meragamlah, sebabnya saya ni alah dengan susu....Aiskrim ada susu kan?
 Susu lembu kan? Just wait and see....(^^)

Mosquito Monitto Hari Guru

Assalamualaikum semua....

Pernah tak dengar Mosquito Monitto? hehehe entah dari mana datangnya istilah ni pun saya tak tahulah....Habis tu apa kes buat entry pasal benda alah ni? Sebenarnya istilah ni pun saya dengar dari Penolong Kanan Ko-kurikulum sekolah saya semasa mesyuarat Hari Guru....Ehhh tapi apa kena-mengena hari guru dengan nyamuk ni pula?

Untuk pengetahuan semua, Mosquito Monitto ni tak ada kaitan langsung dengan nyamuk ok...Hatta nyamuk tiruk ataupun nyamuk aedes....Adehh bahaya tau nyamuk aedes ni.....Kena inject dengan aedes terus kena demam denggi....Uishh seksanya kalau kena demam denggi....huhu teringat waktu saya pernah kena dulu...Berkampung di hospital....

Ok berbalik kepada tajuk....hehehe Mosquito Monitto ni adalah salah satu permainan yang best tau untuk dijalankan....Caranya senang saja....Setiap seorang daripada anda perlu memilih nama Nitto anda....Tak kiralah kalau ikut senarai nama atau pun mencabut undi....Rasanya cabut undi lagi best....Dapat nama siapa-siapa pun orang lain tak akan tahu....Kita simpan dan ingat nama orang tersebut....Kita dipanggil Mosquito, dan orang yang perlu diberi hadiah dipanggil Monitto atau Nitto...

Kemudian ada bekas (di sekolah kami letakkan tong minuman yang besar tu) untuk meletakkan hadiah kita...Boleh diletakkan hadiah kepada Nitto kita setiap hari atau pun mengikut keselesaan kitalah....Kena tulis nama Nitto kita sahaja....Ala-ala secret admirer la ni....Best tau bila tengok dalam tong ada hadiah...Tak perlu mahal-mahal....Sebatang pen pun dah cukup!

Saya dapat 7 jenis hadiah yang sangat comel....Antaranya: 

1) Si arnab comel ni....Di tengah perut dan setiap tangan arnab ni ada magnet, so boleh lekat di peti ais...Tapi saya lekatkan di tiang kipas angin yang berdiri tu...hehehe....


2) Sebatang pen yang ada 4 warna...Memang dok mengidam nak beli pun..Tup-tup dapat....=)


3) Bakul anyaman yang comel....Diperbuat daripada kertas warna-warni....


4) Kerongsang yang comel....Kerongsang balung ayam suami saya kata...chehhh...


5) Mug....hehehe bertambah lagi koleksi mug saya....Boleh guna di rumah baru ni...(^^)


6) Topi anyaman comel....Nak buat apa ni ek? Nak pakai kat kepala kecik sangat....Ok simpan....


7) Akhir sekali klip kertas yang comel sangat....Bentuk apple, I likeeeeee....Boleh kepit telinga budak yang nakal di sekolah....hehehe jangan nak berangan....Terpaksa guna untuk kepit kertas saja ok....


Ha best tak kalau dapat? Mestilah best kan...Sebab semua benda-benda ni comel-comel....Sangat sesuailah dengan orang yang dapat ni....kuikuikui...

TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK....

Ok, tak pasti lagi siapa yang bagi tapi rasanya dapat agak kot...hehehe...Tunggu esok bila ada Sambutan Hari Guru peringkat sekolah, baru dapat tau siapa....Sebab esok kena bagi hadiah balik sebagai balasan atas kesudian orang yang bagi hadiah pada kita ni...


Tapi nak bagi apa ek?hmmm





Wednesday, May 23, 2012

Akhirnya.....Tamat Juga....

Assalamualaikum semua.....

Entri sebelum ni saya ceritakan tentang kursus yang memenatkan saya kan? Hmm akhirnya, hari ni dah habis kursus tu...Alhamdulillah....Lega....



Walaupun tempatnya masih sama dan keadaannya masih seperti semalam, tapi semua yang terlibat lega bila kursus dah tamat....Banyak perkara yang positif berlaku bila saya berkursus ni...Antaranya:

1) Dapat tambahkan ilmu yang sedia ada dengan ilmu yang baru....Melalui modul yang disediakan dan melalui semua pegawai yang bertugas yang bertungkus-lumus membantu para peserta...TQ!

2) Dapat menambahbaikkan pengajaran kita selama ini....Nanti kena panjangkan kepada cikgu-cikgu yang lain...

3) Dapat mengenali kawan-kawan baru yang datangnya dari pelbagai jenis sekolah....hehe dah sempat pula add dalam facebook..hehe kot-kotlah jumpa lagi dalam kursus yang lain pula...

4) Dapat pengalaman berkursus di tempat orang...Kalau tak kena kursus tak taulah macam mana rupa tempat berkursus tu kan? Takkan saja-saja nak meronda pusing-pusing dalam kawasan berkursus tu pula ye tak? Ada ke punca? (hehe ni tagline saya...selalu keluar dari mulut...)

5) Dapat makan free....Chehh....memanglah dapat makan free...Tapi hari ni tak sempat pula nak balik makan dengan suami...Semalam sempat 'lari' balik makan sekali....Walaupun tak ada masa nak masak, sekurang-kurangnya luangkan masa makan bersama....=)

6) Dapat menyaksikan keadaan dan situasi yang berlaku semasa budak-budak sekolah ni rehat....Terkejut bila pelajar-pelajar ni ramai-ramai berkumpul di luar kelas dan kecoh-kecoh....Rupa-rupanya ada pelajar bergaduh di tingkat bawah....Pelajar-pelajar yang lain di setiap tingkat bangunan tu menjadi penonton....Saya yang kebetulan keluar ke tandas, menyaksikan ada murid lelaki membaling kerusi plastik dari tingkat tiga turun ke bawah....Huiii kecoh jadinya lepas tu....Hairan juga, macam tak nampak pun cikgunya....Rehat kot...

Dan ada juga pelajar yang bersiul-siul pada saya dan cakap "Hai, boleh berkenalan?"

Macam nak sekeh ja kepala sebab tak hormatkan guru luar yang datang ke sekolah mereka.....

Tapi apa pun, dengan berkursus, kita akan dapat tambah ilmu lagi....
Jauh berjalan luas pemandangan kan...

Tuesday, May 22, 2012

Kursus Yang Memenatkan....

Assalamualaikum semua....



Ada tak sesiapa yang kena berkursus hari ni? Err tak ada ek? Saya seorang saja ke yang kena berkursus? huhuhu....



Ok, hari ni saya ada kursus tentang subjek yang saya ajar di sekolah...Tapi bukanlah kursus anjuran sekolah...Kalau ikut dalam surat panggilan, kursus akan bermula selepas pendaftaran....Pendaftaran pukul 8.00 hingga 8.30 pagi...


Bila saya sampai saja di sekolah yang berkenaan (hehe tak nak dedahkan kursus apa dan dimana...sebab takut ada yang terasa pula...Faham-faham sendiri sudah....=) ), saya terus tanya pakcik Guard di mana tempat berkursus sebab pertama kali ke sekolah tu....Pakcik Guard yang sangat baik hati tu tunjukkan tempatnya....Alamak....kena panjat tangga pula nak ke tingkat dua....Ok, gigihlah saya panjat tangga tu....Oh rupanya buat di Pusat Sumber.....



Saya masuk dan tengok tak ramai lagi....Ingatkan ramai tu saja....Kemudian ada seorang cikgu ni tiba-tiba dengan baik hati dan ramahnya ajak saya ke kantin untuk sarapan...Tergamam dengan keramahan dia, saya pun ikut saja...Sempatlah berborak apa yang patut....Rupanya pernah jumpa masa perlawanan bola baling dulu....Ohhh patut pun muka macam familiar saja...hehehe



Tapi kantin di tingkat bawah Blok B pula....Pusat Sumber di Blok A....Adehhh menapak turun pula....Lenggang-kangkung kami berdua turun.....Dah habis makan kami pun cepat-cepat memanjat tangga nak ke Pusat Sumber balik...Bila masuk, aik?! dah makin ramai dan penuh pula Pusat Sumber ni....Ishhh sesaknya.....Panas dan tak selesa....



Kemudian pegawai yang bertugas datang dan maklumkan yang kami akan ke Bilik Mesyuarat supaya Slot yang berikutnya akan dimulakan di tempat yang lebih selesa.....Kami semua pun turun pula ke tingkat bawah...Adehhh...asyik naik turun tangga saja ni.....Tapi Bilik Mesyuarat tu pun sempit sangat....Panas juga sebab aircond tak berfungsi dengan baik....Yang tambah kroniknya bila nak pasang LCD tak boleh pula....Wayar extension tak berfungsi dan mikrofon pun tak berfungsi....



Semua yang ada dah berkipas-kipas dah....Fasilitator pun terpaksa mulakan juga slot dengan bercakap terus saja...Memang tak selesa....



Kemudian, ada pengumuman dari pegawai tadi supaya kami sekali lagi berpindah ke Makmal Komputer sekolah pula....Katanya lebih selesa....Kami pun menapak ke tingkat 3 nun di Blok B.....Haduiii....memang adventure betullah....Bila sampai keadaan Makmal Komputer serba kekurangan....Tapi kipas ada banyak dan mujur berfungsi....Walaupun aircond juga dibuka, tapi tetap rasa panas juga....Mungkin sebab kami kena banyak berjalan dan ramai, buat suasana jadi panas....Tak berapa nak selesa juga.....Hmmm dah ada yang tertidur rupanya....=) 






Akhirnya slot pagi semua selesai dan masa untuk rehat....



Mula balik slot petang, kami dibahagikan dalam kumpulan...Kumpulan saya terpaksa buat di Pusat Sumber.....Tengah syok-syok bincang tiba-tiba elektrik terputus pula....Haduiii....rasa macam duduk dalam sauna!!!! Saya tak rasa saya saja yang panas dan tak selesa....Sebab bila saya tengok seorang demi seorang, muka masing-masing dah berminyak....Shining!!!!hahaha......Masing-masing dah boleh buat goreng ikan dah...Dan yang perempuannya pula dah cair dah make-up semua....



Selepas tu mujur ada balik elektrik dan kami teruskan kerja sampai masa balik....Betul-betul 4.30 petang, kami semua cabut lari dari sekolah tu....Tapi esok ada lagi....Haduiii dah terbayang dah suasana tak selesa....Tapi tak apalah, demi tugas dan untuk anak bangsa, kami semua bertahan saja....Di mulut saja meluah rasa tak puas hati.....Tetapi di dalam hati kami redha....=)



Waktu panas-panas ni terbayang jus oren!!!!! Uishhh bestnya kalau letak ais banyak-banyak....



Makan dengan rojak buah dan bihun sup...

Oh encik suamiku sayang....jom beli!!!!! (^^)

Friday, May 18, 2012

Angry Bird Nak Keluar

Assalamualaikum semua...

Ermmm mula-mula nak buat entry ni, terfikir juga takut-takut ada yang salah faham...Tapi kita tengok dari sudut yang 'clean' dan positif ok....=)

Kejadian ni berlaku waktu saya tengah jaga budak-budak (err anak-anak murid saya, saya suka panggil budak-budak saja  =) ) tahun empat exam pertengahan tahun....Dah nak habis waktu dah...Tiba-tiba budak lelaki yang betul-betul duduk di depan meja guru (yang saya duduk tu ) berkerut-kerut dahi....Saya nampak tapi saya buat tak tahu saja...

Tiba-tiba (berapa banyak tiba-tiba daaaa...) murid lelaki tu bersuara....


"Teacher, t_l_r saya sakitlah"

"Hah? apa dia? T_l_r kamu sakit?!"


Gulp...saya telan air liur sebab terkejut dengan kata-kata budak tu....Budak lelaki tu dah darjah empat dah, tak kan tak rasa malu kot cakap macam tu dengan cikgu perempuan? Semua kawan-kawan dia pandang dia dan pakat-pakat gelak....hehe saya pun nak tergelak juga, tapi tak nak buat dia malu saya pun cover lah....


"Hah kenapa pula sakit? Ada anak ayam, ke anak burung nak keluar kot?
 Ke angry bird nak keluar kot?"


Lagilah kuat budak-budak lain gelak...Tapi budak lelaki tu pun tergelak sekali...Dan saya of course la tergelak juga...Dah tak boleh tahan gelak lagi dah....Sambil tersengih-sengih budak tu jawab....


"Kena zip seluar ni lah....."

"Adehh...lain kali pakaila seluar d_l_m......ok"


Bila berlaku perkara macam tu, saya pun terfikir....Kenapa budak lelaki tu tak rasa segan atau malu pun nak mengadu macam tu dekat saya....Bila saya ceritakan pada kawan-kawan, ada seorang kakak ni bagi idea yang dikira paling logik....


"Depa anggap hang ni macam mak-mak depa kot....Tu yang tak rasa malu nak cerita"


Oh ya...memang betul kot.....hehehe saya memang suka melayan budak-budak tu....Waktu luar kelas bila dah habis waktu mengajar, saya boleh jadi seperti kawan kepada anak-anak murid saya....Boleh berloyar buruk, boleh bergurau, bercerita apa saja....Tapi dalam kelas, kalau main-main, tak buat kerja sekolah siaplah kena denda hehehe....Tapi adatlah budak-budak, kalau kena marah pun sekejap saja dah lupa, dan esoknya ulang lagi buat kesalahan yang sama.....Dan budak-budak ni manja juga sebenarnya....

Walaupun saya belum lagi ada anak sendiri, tapi saya sangat sukakan budak-budak....Especially yang baru pandai bercakap, uish memang saya suka sangat layan....Suka tengok imaginasi budak-budak bila dia bercakap dan bercerita....Kalau dia pandai berimaginasi maknanya otaknya berkembang.....




Waalupun kadang-kadang anak-anak murid saya buat saya rasa bengang (sebab tak siapkan kerja sekolahlah, tak bawa bukulah, tak dengar cakaplah, main-main dalam kelaslah atau pun bagi jawapan yang bukan-bukan dalam exam seolah-olah saya tak pernah ajar pula....dan macam-macam perangai lagilah) tapi, keletah mereka sebenarnya menghiburkan....

Setiap hari ada saja perkara baru yang akan berlaku....Just get ready...=)



Wednesday, May 16, 2012

Take The Time To Thank A TEACHER Today










Hari Ini Hari Guru!!!

Assalamualaikum semua...

Hari ni 16 Mei...Setiap tahun tarikh ni akan disambut oleh guru-guru di Malaysia....Hari Guru yang dibuat atas dasar untuk mengingati jasa dan pengorbanan semua warga pendidik....Terima kasih pada semua guru-guru saya yang telah mencurahkan ilmu kepada saya semenjak saya mula kenal a..b..c...1..2..3.....

Sesiapa saja yang dapat hadiah pada Hari Guru akan rasa seperti dihargai....Lebih-lebih lagi kalau anak-anak murid yang kita ajar dapat keputusan yang cemerlang dan baik pula budi pekertinya... Berbanggalah seorang cikgu yang telah memberikan ilmu pengetahuan kepada anak-anak muridnya....

Berbeza dengan peranan dan cabaran guru masa dulu dan sekarang...Cabaran guru di alaf baru semakin bertambah...Semua murid takut dengan guru waktu zaman saya bersekolah rendah....Sebab takut, tak berani nak ponteng atau tak buat dan tak bawa buku.....Pernah juga saya didenda oleh ustaz di sekolah sebab terlupa nak siapkan kerja sekolah...Aduhh tak pasal-pasal kena berdiri atas kerusi dan kena rotan di tangan...Serik!!!! Sebab malu bila kawan-kawan tengok.....

Selepas tu tak pernah tak siap kerja sekolah....Tapi....anak-anak murid zaman sekarang, dengan sukacitanya mengaku tak siapkan kerja sekolah dan tak bawa buku....Hanya demerit saja yang boleh diberikan..(atau pun ikut pandai cikgulah nak denda macam mana) Sebab banyak kes yang melibatkan murid / pelajar + ibu bapa vs cikgu + sekolah....Macam-macam.....

Tapi itu semua tak menghalang niat baik semua cikgu untuk mendidik anak-anak murid yang dikasihi....Diharap semangat dan niat murni guru dan warga pendidik semua sentiasa bersemarak...

Sekali anda menjadi guru, gelaran itu akan melekat sampai mati....



Monday, May 14, 2012

Upah Maggi Pun Dah Cukup...

Assalamualaikum semua....

Pukul 12.00 tengah malam, si suami ajakkk....er ajakkk......ha jangan mengada-ngada nak fikir yang bukan-bukan....hehe encik suami saya ajak kemas bilik....cheh kemas bilik ja pun....hehehe TAPI....kena tengok pukul berapa tu yang dia ajak kemas bilik tu? Ha betul pukul 12.00 tengah malam tau....Apa kena entahlah budak ni...


Saya dengan terkebil-kebil tengok dia ambil vacuum cleaner bawa masuk ke dalam bilik... Biar betul budak ni nak vacuum malam-malam buta ni...Brummm... brammm... brummm... brammm... Akhirnya selesai juga... (er ada ke vacuum bunyi macam tu? hahaha lantaklah sound effect buat sendiri ok...)


So saya pula yang dari tadi dok layan Angry Bird (nak buat macam mana, dah tua-tua baru ada mainan Angry Bird ni ha...layan kan sajalah....) terus ambil bakul baju dan lipat satu-satu baju yang ada...Lipat punya lipat akhirnya sedar tak sedar habis juga dua tiga bakul baju tu....Semua baju diasing-asingkan dalam bakul ikut kategori....Bakul baju kurung, baju si isteri, baju si suami, seluar dan kain sekali, tudung dan bakul pakaian kecil-kecil....Penuh dah almari, dah tak muat....


*Tapi why rasa macam tak ada baju ja? Hmmm....alasan sebab nak shopping baju baru le tu....


Bila mata dah kuyu dan semua kerja pun dah settle, saya pun nak beradu....Tiba-tiba suami tanya nak Maggi tak? Eh Maggi? Dia yang nak masak....Dalam mamai-mamai tu tiba-tiba bau aroma Maggi kari yang bukan main lagi wangi....Terus terbuka mata....Saya bangun dan temankan suami makan...hehe saya pun terasa lapar juga bila tengok maggi tu...Maklumlah suami yang masak....Bukan senang ni....Sedap pula tu....





Dapat upah Maggi pun dah cukupla untuk malam ni....Thank you dear...=) 

Sunday, May 13, 2012

TTC : Buah Zuriat....Err Apakah???

Assalamualaikum semua.....

Pernah dengar tak buah zuriat? hehe nama macam pelik ja kan? Tapi sangat bagus untuk siapa-siapa yang sedang berusaha nak dapatkan zuriat....Kalau siapa yang tak pernah tengok buah ni, meh saya tunjuk macam mana rupa buah ni....




Buahnya keras, wangi macam gula melaka kot....Saya dapat dari seorang kakak yang pergi ke Mekah bulan 12 tahun lepas...Thank You kak Jamaliah!! hehe sibuk sangat sampai tak sempat nak proses buah ni...So baru-baru ni saya kerjakan buah ni...Dengan harapan misi berjaya...

InsyaAllah aminnnn...

Saya dapat 6 biji semuanya...Tapi satu saja yang saya kerjakan bulan ni...Sebiji boleh bertahan sebulan...Macam mana nak buat dengan buah ni? Ok jom kita tengok prosesnya...


Mula-mula kena kupas sabutnya dulu untuk dapatkan isirung buah zuriat ni....Tapi bukan senang ye nak dapatkan isirungnya....Penuh pancaroba nak potong....hehehe....Lepas kupas sabutnya, ada pula tempurung buah ni yang kerasnya macam tempurung kelapa....Di dalam tempurung tu baru ada isirung yang disalut dengan satu lagi lapisan tempurung yang keras juga....Bila dah potong baru nampak isi yang putih macam isi kelapa tetapi keras macam batu!

Hah buah ni memang keras dari luar sampai dalam....


Tapi itu cara yang saya buat masa pertama kali dapat buah ni awal tahun lepas....Tak tahu lagi macam mana nak buat....Bila dah ada pengalaman, kali ni saya guna pisau Rambo...hehe pisau yang matanya tajam-tajam macam gergaji...Saya gaji terus dari sabut sampai tembus ke tempurung yang pertama.....




Ha nampak tak? Satu dah nampak isi dalam....Tapi salah budget potong di tepi pula....Kena gaji lagi sampai boleh ambil isinya....Bila dah dapat, kena potong isinya kecil-kecil....

Nampak tak putih saja isi dalam buah zuriat ni....




Kemudian saya rebus isirung buah zuriat ni sahaja....Warna air buah zuriat ni macam air teh yang kurang teh....hehehe....Rasanya macam air masak saja....Saya dan suami sama-sama minum....Kongsi dalam gelas yang sama, minum sorang separuh  =)...Bukan untuk perempuan sahaja tau....Ada juga yang panggil dengan nama buah Adam dan Hawa....Sebab tu suami dan isteri kena minum....


Oh ya, sebiji buah zuriat ni boleh direbus sehingga sebulan atau pun sehingga warna airnya dah bertukar putih....Lebih afdal minum diantara waktu Maghrib dan Isyak sebab apa-apa ubat pun mujarab kalau diambil waktu ni....


Buah ni hanya ada di Mekah sahaja....Kalau ada siapa-siapa yang ke Mekah bolehlah kirim....Ada juga saya baca di internet, ada yang menjual buah ni di sini....Tapi harga yang tak masuk akal....Walaupun kita yang berusaha nak dapatkan zuriat ni nak cuba macam-macam cara dan petua, tapi janganlah sampai desperate sangat nak membeli apa-apa saja yang dijual dengan harga yang bukan-bukan....Rugi duit dan rugi masa....Last-last kecewa....

Ingat dalam hati....Akan sampai masanya.....=)



Mom...Goodbye's The Saddest Word I'll Ever Hear...

Assalamualaikum semua...



Saya tak sambut Hari IBU.....Bukan sebab saya percaya setiap hari adalah hari kita perlu menunjukkan kasih sayang pada IBU kita, tetapi kerana insan yang bergelar IBU saya telah kembali ke rahmatullah pada 28/08/2008...



Dan saya juga masih belum berpeluang untuk bergelar seorang IBU......



Saya tak pernah lupa jasa dan pengorbanan serta kasih sayang insan yang telah melahirkan saya since hari pertama saya mengenal dunia.....Dan saya juga tak pernah lupa berdoa semoga saya juga akan bergelar IBU since hari pertama saya kenal alam rumahtangga....



InsyaAllah....One day I will....aminnnnnn =)



Sayu hati saya bila ramai kawan-kawan yang update status dalam facebook bagi ucapan istimewa buat IBU masing-masing....Pada saya, lebih afdal dan lebih bermakna ucapan tu diucapkan terus pada IBU anda.....Kalau ucapan di dalam fb, kawan-kawan saja yang akan baca...



Errrr....ke IBU zaman moden ni semua ada fb kot??!! =)



Tapi tak apa, no worry no susah hati...sebab apa? Sebabnya saya masih lagi bergelar IBU saudara kepada anak-anak saudara saya yang seramai 17 orang tu....Dan saya juga bergelar IBU kepada anak-anak murid saya di dalam kelas 4 Arif yang seramai 32 orang tu.....Dan saya juga bergelar IBU kepada anak-anak angkat saya..hehehe mentor mentee yang seramai 5 orang tu....



Well...well...well...kalau macam tu saya juga LAYAK sambut Hari IBU!!! =)



MAK saya adalah insan yang terbaik pernah saya jumpa....Tak akan ada penggantinya...Walau berjuta wanita yang saya jumpa, tak akan ada yang sama macam MAK saya....Seorang yang lemah lembut, tak pernah tengking-tengking pada anak-anak...Tak pernah pukul anak-anak....errr kecuali yang buat jahat atau nakal tu kenalah juga secubit dua hehehe.....Sentiasa menjaga auratnya....Sentiasa menjaga makan minum ayah saya....Sentiasa memuliakan tetamu yang datang ke rumah....Walaupun kadang-kadang tetamu yang datang tu dah kena blacklist dari senarai orang yang saya suka.....



Sentiasa setia tunggu ayah saya balik untuk makan bersama walaupun lewat....Sementara tunggu ayah balik, MAK akan mengisi masa dengan sembahyang, baca Al-Quran dan mengaji....MAK pandai masak....Macam-macam jenis lauk, kuih semuanya sedap.....Mak pandai jahit....Saya pakai juga baju yang MAK saya buat walaupun kadang-kadang tak kena dengan selera saya....Tapi sebab MAK yang buat saya rasa selesa....MAK juga pastikan rumah dalam keadaan bersih dan tak serabut....



MAK ajar kami semua untuk jadi bertanggungjawab dan berdikari....Siapa yang pakai baju, dialah yang basuh sendiri....kalau tak basuh tak adalah baju nak pakai hehehe....Siapa yang makan nasi dialah yang basuh pinggan sendiri.....MAK akan pastikan anak-anak sentiasa ada di rumah sebelum Maghrib.....Mak seorang yang penyabar dan suka tersenyum.....



Sampai di saat ini, tak ada lagi insan lain yang dapat ganti tempat MAK saya....Saya harap saya dapat jadi seperti MAK saya....Masih berusaha untuk jadi sepertinya....



Semoga MAK ditempatkan dikalangan para solehin...Semoga urusan MAK dipermudahkan disana...
Aminnnnn





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...