Monday, August 25, 2014

Udang Masak Lemak Labu Air

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..






Pernah makan labu air tak? Sedap tau labu air ni kalau buat masak lemak.. Saya suka masak campur dengan ikan bilis.. Tapi kali ni nak share guna udang pula.. Sedap wehhhh.. Masak sendiri, makan sendiri, puji sendiri.. Boleh? hahaha







Ni haaa rupa labu ayaq ni.. Kot tak pernah makan atau tak pernah jumpa.. Macam betik pun ya, cuma tak boleh ngap macam tu saja.. Kena masak dulu tau.. Nak masak kena buang kulit tu dulu.. Pastu potonglah ikut suka bentuk macam mana pun.. Bila masak, ngap masuk mulut rasa sama ja.. hihihi






Bahan-bahan lain yang nak campak dalam kuali tu:

Udang
Kunyit
Asam keping
Bawang putih
Bawang merah
Cili padi
Garam 
Santan
Serai
Air

*daun bawang optional







Bersihkan semua bahan.. Potong labu, bawang putih dan bawang besar potong nipis.. Cili padi dan serai diketuk atau campak macam tu saja.. Masukkan dalam kuali semua bahan sekali kecuali santan.. Santan masukkan last sekali bila labu dah lembut.. Semua kuantiti bahan ikut citarasa sendiri ya.. 


 
 



Bila dah mendidih tutup api dan hidangkan.. Tak payah nak masak asing-asing lauk dan sayur dah.. Cukup lengkap dengan satu hidangan ni saja.. Jimat masa dan tenaga.. Boleh makan terus dengan nasi panas-panas.. Ada tak yang masak resepi lain guna labu air ni ya? Boleh tukar resepi.. (^^)





No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...