Sunday, June 28, 2015

Resepi : Bubur Kacang Durian

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..



Sekarang musim durian kan? Selain makan macam tu saja, boleh juga dibuat bubur.. Sedap kalau makan dengan biskut kering, roti atau buat aiskrim Malaysia.. Senang saja nak masak bubur durian ni.. Saya campur dengan kacang hijau.. Tapi kacang kena rendam dulu sejam dua sebelum buat bubur..



Lepas kacang dah lembut sikit, basuh bersih dan rebus dalam periuk.. Rebus sampai kacang empuk dan pecah-pecah.. Kalau ada daun pandan boleh masukkan bagi wangi.. Kemudian masukkan isi durian saja dan gula Melaka seketul.. Kacau bagi sebati.. Bila dah mendidih, masukkan santan.. Tunggu sekejap, tutup api, dah siap..






Rebus kacang sampai empuk..



 



 Tak larat nak makan mentah dah..



 



Saya masukkan sedikit esen vanila ganti daun pandan






Stok gula Melaka memang selalu ada..



 



Makan panas-panas..



 



Sedapppppp..



 



Sedap juga campur dengan aiskrim..  



Rasa-rasa nak buat puding roti durian pula lepas ni.. 
Bahan semua dah ada.. 
Cuma rajin saja yang tak ada.. hahahaha 


4 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank u Dewi Aja.. Saya akan fikirkan ya..

      Delete
  2. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@zalora.com.my

    Thanks :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...