Tuesday, April 2, 2013

Resepi : Kerabu Sotong Epal Hijau

Assalamualaikum semua..



Cuba tengok dalam peti sejuk tu, ada tak epal hijau? Kalau ada dan dah tak larat nak makan macam tu saja, jom kita cuba buat kerabu guna epal hijau..Senang saja nak buat kerabu ni..Saya buat pun sebab kes ada dua biji epal hijau yang dah lama dalam peti sejuk..Tak terasa nak makan pula bila dah beli..hehe..Terus teringat nak buat kerabu memandangkan ada sotong dan serai dan bahan-bahan lain dalam peti sejuk..Anda nak cuba? Jom kita tengok caranya..



Bahan-bahan yang diperlukan:

Ikan bilis segenggam (digoreng)
Sotong 5 ekor (direbus)
Bawang besar 1 ulas
Bawang putih 3 ulas
Lobak merah 1 biji
Epal hijau 2 biji
Cili padi 4 biji
Serai 3 batang
Halia 1 inci
Air limau
Belacan
Garam
Gula

*Saya tambah air limau sebab epal hijau saya dah lama, tak berapa nak masam..



Cara membuat:

  1. Bersihkan sotong dan rebus kira-kira 5 minit..Toskan dan potong ikut saiz kesukaan anda..
  2. Ikan bilis dibersihkan dan digoreng hingga rangup..
  3. Buang kulit epal hijau dan lobak merah, bersihkan dan potong secara memanjang..
  4. Bersihkan dan potong nipis bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili padi..
  5. Masukkan kesemuanya di dalam bekas dan gaulkan bersama belacan, garam, gula dan air perahan limau mengikut citarasa anda..
  6. Siap untuk dimakan begitu saja..




Selamat mencuba..^ ^

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sudi Komen....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...